×

ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm en valt samen met Colitis Ulcerosa onder de ‘inflammatory bowel diseases’ (IBD). De ziekte van Crohn kan in het hele spijsverteringskanaal (dus van mond tot anus) voorkomen, maar komt bij de meeste mensen voor in de dunne, dikke of endeldarm.

De oorzaak van de ziekte van Crohn is nog niet bekend, wel is bekend dat het een auto-immuun ziekte is. Hierbij valt het afweersysteem de lichaamseigen cellen aan. Ook erfelijkheid, omgevingsfactoren, roken en voeding kunnen een invloed hebben op het ontstaan en het verloop van de ziekte. 

De ziekte van Crohn kenmerkt zich door verschillende darmklachten. Hoe de klachten er precies uitzien verschilt per persoon en hangt af van de locatie van de ontsteking. Hieronder vind je de meest voorkomende klachten en symptomen waaraan je de ziekte van Crohn kunt herkennen:

  • Diarree
  • Buikpijn
  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Bloedverlies bij de ontlasting

Het verloop van de ziekte van Crohn verschilt per persoon, de een heeft altijd klachten terwijl de ander jarenlang niets van de klachten kan merken. Zo’n rustige periode noemen we ‘remissie’. Wanneer de klachten ineens erger worden noemen we dit een ‘opvlamming’. Bij een opvlamming ontstaan er in korte tijd veel nieuwe ontstekingen in het spijsverteringskanaal. 

Er zijn verschillende onderzoeken zoals bijvoorbeeld bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek, endoscopie en echografie om vast te stellen of je ziekte van Crohn hebt. Met een arts overleg je welk onderzoek in jouw geval het meest geschikt is. 

Omdat de ziekte van Crohn een chronische ziekte is, is het doel van de behandeling om de ziekte in remissie (rust) te houden. Er is op dit moment nog geen behandeling die de ziekte van Crohn kan genezen, maar er zijn wel een aantal factoren die mogelijk invloed op de klachten kunnen hebben. 

Er is geen speciaal dieet om ziekte in remissie te houden, maar een gezond en gevarieerd voedingspatroon zorgt wel voor een betere weerstand, sneller herstel na een opvlamming of operatie, een goed gewicht en meer energie. Eet gevarieerd, zorg voor voldoende voedingsvezels, zuivel en vocht in je voeding en eet zoveel mogelijk op vaste tijden. 

Wanneer er voedingsmiddelen zijn die je klachten verergeren, probeer deze dan zoveel mogelijk te vermijden. Vind je het lastig om gezond en gevarieerd te eten? Neem dan contact op met een diëtist, deze kan je begeleiden naar een volwaardig voedingspatroon. 

Roken kan de ziekte van Crohn prikkelen, waardoor een opvlamming kan ontstaan. Stop daarom zo mogelijk met roken. 

Er zijn een aantal medicijnen die mogelijk de klachten kunnen verminderen en opvlammingen kunnen voorkomen. Welk medicijn voor jou geschikt is hangt af van de ernst en plaats van de ontstekingen, je bespreekt met je arts welke medicijnen voor jou geschikt zijn.

Wanneer medicatie niet (meer) helpt, kunnen vervelende complicatie ontstaan. In dit geval wordt er meestal voor een operatie gekozen. De meest voorkomende operatie is een ileocoecale resectie, dit is een operatie waarbij het laatste stukje van de dunne darm en het eerste stukje van de dikke darm worden verwijderd. 

wij helpen je graag op weg

Heb je vragen? Bijvoorbeeld over de ziekte van Crohn? Neem dan gerust contact met ons op.

direct contact
dietist Intoleran

onze producten

quatrase forte – 36 capsules

FODMAP intolerantie
37,95

Capsules met vier verschillende enzymen voor de vertering van diverse FODMAP’s zoals lactose. Ideaal voor grote hoeveelheden FODMAP’s.

quatrase forte

fructase – 36 capsules

fructose intolerantie
23,50

Capsules met het enzym Xylose Isomerase

fructase

lactase 20.000 – 50 breektabletten

Lactose intolerantie
24,95

Hoogst gedoseerde lactase tablet. Ideaal als je erg gevoelig bent voor lactose of bij het verteren van grote hoeveelheden lactose uit de voeding.

lactase

fibractase forte – 36 capsules

fructanen en galactanen intolerantie
29,95

Capsules met het enzym Alpha Galactosidase

fibractase forte

DAO plus – 50 capsules

histamine intolerantie
31,50

Capsules met het enzym Diamine Oxidase (DAO), vitamine C en Quercetine. DAO plus is compleet en effectief

DAO & cozidase

doe de voedingsintolerantie check!

doe de check
The product has been added to your cart View cart →