×

SIBO

SIBO staat voor ‘small intestinal bacterial overgrowth’ wat in het Nederlands een overgroei van bacteriën in de dunne darm betekent. Normaal gesproken wordt ons eten in de dunne darm verteerd. Bij SIBO wordt dit proces verstoord door een teveel aan slechte bacteriën in de dunne darm. In de dunne darm worden de voedingsstoffen opgenomen in het lichaam, wanneer er sprake is van SIBO lukt dit dus minder goed.

De slechte bacteriën in de dunne darm gebruiken de voedingsstoffen uit eten voor eigen gebruik. De bacteriën gebruiken vooral zink, ijzer, mangaan, vitamine B12 en magnesium. Wanneer de bacteriën deze voedingsstoffen gebruiken, produceren ze gassen. Deze gassen kunnen zorgen voor klachten zoals winderigheid of buikpijn.

Er zijn een aantal verschillende mogelijk oorzaken voor SIBO, hieronder zie je de meest voorkomende oorzaken.

 • Een darminfectie
 • Een operatie waarbij een deel van de maag of darm is weggehaald
 • Een verstoorde darmwerking
 • Een verminderde aanmaak door enzymen door de alvleesklier
 • Verminderde aanmaak van galzuren
 • Verminderd maagzuur (of veel gebruik van maagzuurremmers)
 • Gebruik van antibiotica
 • Chemotherapie

SIBO kenmerkt zich door verschillende darmklachten, vaak meerdere klachten naast elkaar. Hoe de darmklachten zich precies uiten verschilt per persoon. Hieronder vind je de meest voorkomende klachten en symptomen waaraan je SIBO kunt herkennen.

 • Buikpijn
 • Opgeblazen gevoel
 • Diarree
 • Winderigheid
 • Verstopping

De klachten bij SIBO lijken erg op de klachten van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Het kan hierdoor erg lastig zijn om vast te stellen of er sprake is van PDS, SIBO of allebei. Mensen met PDS hebben een grotere kans om SIBO te ontwikkelen.

Er bestaan op dit moment nog geen goede testen om SIBO vast te stellen. Een van de methodes die nu gebruikt wordt is de waterstof-ademtest. Deze test wordt ook wel de H2-test genoemd. Met deze test kan worden nagegaan of bepaalde soorten suiker goed verteren in de dunne darm. Helaas is deze test niet altijd betrouwbaar en kan er een verkeerde diagnose mee gesteld worden.

Om de klachten van SIBO onder controle te krijgen kun je zelf een aantal dingen doen. Hieronder staan een aantal factoren die invloed kunnen hebben op de klachten bij SIBO.

r is een speciaal SIBO-dieet ontwikkeld die bacteriële overgroei in de dunne darm verbeterd. Het doel van het dieet is om bacteriën in de dunne darm geen voedingsstoffen te geven die ze kunnen gebruiken voor eigen gebruik. Het dieet bestaat uit elementen van het FODMAP-dieet en het specifieke koolhydraten dieet. Met het dieet worden voedingsmiddelen die bacteriële overgroei stimuleren vermeden. Zo worden voedingsmiddelen die uit korten en lange ketens vezels bestaan vermeden. Een ander advies in het dieet is het nuttigen van licht verteerbaar voedsel, omdat dit type voedsel sneller wordt opgenomen hebben de bacteriën minder kans om voedingsmiddelen voor eigen gebruik te gebruiken. Je volgt het dieet bij voorkeur in combinatie met een antibiotic en onder begeleiding van een diëtist.

Met supplementen kun je klachten bij SIBO verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen. Zo zijn er bijvoorbeeld supplementen die spijsverteringsenzymen bevatten om de vertering te ondersteunen. Deze supplementen helpen je bij de afbraak van voedingsmiddelen die je normaal gesproken niet goed verteert door de verstoorde spijsvertering. Bij SIBO zijn er soms namelijk bepaalde enzymen die niet goed hun werk kunnen doen bij de afbraak van bijvoorbeeld FODMAP’s. Spijsverteringsenzymen in supplement vorm helpen hierbij.

wij helpen je graag op weg

Heb je vragen? Bijvoorbeeld over SIBO? Neem dan gerust contact met ons op.

direct contact
dietist Intoleran

onze producten

lactase 20.000 – 50 breektabletten

Lactose intolerantie
24,95

Hoogst gedoseerde lactase tablet. Ideaal als je erg gevoelig bent voor lactose of bij het verteren van grote hoeveelheden lactose uit de voeding.

lactase

quatrase forte – 36 capsules

FODMAP intolerantie
37,95

Capsules met vier verschillende enzymen voor de vertering van diverse FODMAP’s zoals lactose. Ideaal voor grote hoeveelheden FODMAP’s.

quatrase forte

fibractase forte – 36 capsules

fructanen en galactanen intolerantie
29,95

Capsules met het enzym Alpha Galactosidase

fibractase forte

DAO plus – 50 capsules

histamine intolerantie
31,50

Capsules met het enzym Diamine Oxidase (DAO), vitamine C en Quercetine. DAO plus is compleet en effectief

DAO & cozidase

fructase – 36 capsules

fructose intolerantie
23,50

Capsules met het enzym Xylose Isomerase

fructase

doe de voedingsintolerantie check!

doe de check
The product has been added to your cart View cart →