×

colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking aan het slijmvlies van de dikke darm, waarbij zweren gevormd worden. Maar er kunnen ook ontstekingen buiten de dikke darm voorkomen. Colitis ulcerosa is net als de ziekte van Crohn een ‘inflammatory bowel disease (IBD)’. 

De oorzaak van Colitis ulcerosa is nog niet bekend. Wel is bekend dat het een auto-immuun ziekte is. Hierbij valt het afweersysteem de lichaamseigen cellen aan. Ook erfelijkheid, bacteriën in de darm, stress en voeding kunnen invloed hebben op het ontstaan en het verloop van Colitis ulcerosa. 

Colitis ulcerosa kenmerkt zich door verschillende klachten, vaak meerdere klachten naast elkaar. Hoe de darmklachten zich precies uiten verschilt per persoon. Hieronder vind je de meest voorkomende klachten en symptomen waaraan je Colitis ulcerosa kunt herkennen. 

  • Diarree (met bloed en slijm)
  • Moeite met het ophouden van de ontlasting
  • Buikpijn
  • Een opgeblazen gevoel 
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Minder eetlust 
  • Gewichtsverlies
  • Koorts
  • Algeheel gevoel van ziek zijn 

In sommige gevallen komen ook klachten buiten de dikke darm voor, deze kunnen zich uiten in bijvoorbeeld ontstoken gewrichten en ontsteking van de ogen, huid en lever. Het verloop van de ziekte verschilt per persoon, de een heeft altijd klachten terwijl de ander jarenlang niets van de klachten kan merken. Zo’n rustige periode noemen we ‘remissie’. Wanneer de klachten ineens erger worden noemen we dit een ‘opvlamming’. Hierbij ontstaan er in korte tijd veel nieuwe ontstekingen.

Colitis ulcerosa kan worden vastgesteld na bijvoorbeeld bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek of colonscopie, maar in de meeste gevallen wordt Colitis ulcerosa vastgesteld na een endoscopie (kijkonderzoek). 

Omdat de oorzaak van Colitis ulcerosa nog niet precies bekend is, is er nog geen oplossing om helemaal van Colitis ulcerosa af te komen. Het doel van de behandeling is om de Colitis ulcerosa rustig te houden (in remissie). Er zijn een aantal factoren die invloed kunnen hebben op het verloop van de klachten. 

Stress en spanning kunnen een opvlamming uitlokken en kunnen dus voor vervelende klachten zorgen. Probeer waar mogelijk stress en spanning zo veel mogelijk te voorkomen.

Ongezonde voeding en alcohol kunnen de klachten erger maken en een opvlamming veroorzaken. Er is geen speciaal dieet om Colitis ulcerosa in remissie te houden, maar een gezond en gevarieerd voedingspatroon kan wel zorgen voor het verminderen van de klachten. Eet gevarieerd, zorg voor voldoende voedingsvezels, zuivel en vocht in je voeding, eet zoveel mogelijk op vaste tijden en probeer alcohol te laten staan. 

Er zijn geen medicijnen die Colitis ulcerosa kunnen genezen, maar er zijn wel medicijnen die mogelijk de klachten kunnen verminderen en opvlammingen kunnen voorkomen. Welk medicijn voor jou geschikt is hangt af van de ernst van de ontstekingen, je bespreekt met je arts welke medicijnen voor jou geschikt zijn. 

Wanneer medicijnen niet (meer) helpen, kan een operatie nodig zijn. In deze operatie wordt het ontstoken deel van de darm verwijderd. Wanneer iemand erg veel last van de klachten van Colitis ulcerosa heeft, kunnen in overleg met de arts ook de gehelde dikke darm en de endeldarm worden verwijderd. Hierna zal een (tijdelijke) stoma worden aangelegd. Een andere optie is dat er na deze operatie een verbinding wordt gemaakt tussen de dunne darm en de anus. Hierdoor kan je dus normaal naar het toilet blijven gaan. 

wij helpen je graag op weg

Heb je vragen? Bijvoorbeeld over Colitis ulcerosa? Neem dan gerust contact met ons op.

direct contact
dietist Intoleran

onze producten

quatrase forte – 36 capsules

FODMAP intolerantie
37,95

Capsules met vier verschillende enzymen voor de vertering van diverse FODMAP’s zoals lactose. Ideaal voor grote hoeveelheden FODMAP’s.

quatrase forte

fibractase forte – 36 capsules

fructanen en galactanen intolerantie
29,95

Capsules met het enzym Alpha Galactosidase

fibractase forte

lactase 20.000 – 50 breektabletten

Lactose intolerantie
24,95

Hoogst gedoseerde lactase tablet. Ideaal als je erg gevoelig bent voor lactose of bij het verteren van grote hoeveelheden lactose uit de voeding.

lactase

fructase – 36 capsules

fructose intolerantie
23,50

Capsules met het enzym Xylose Isomerase

fructase

DAO plus – 50 capsules

histamine intolerantie
31,50

Capsules met het enzym Diamine Oxidase (DAO), vitamine C en Quercetine. DAO plus is compleet en effectief

DAO & cozidase

doe de voedingsintolerantie check!

doe de check
The product has been added to your cart View cart →