×
'0

Intoleran België

bestel een proefmonster
'0
klachtenvrij eten

spijsvertering

Meer over je spijsvertering en de verschillende spijsverteringsaandoeningen die kunnen voorkomen.

Eten en drinken komt via je mond terecht in je spijsverteringskanaal. Het spijsverteringskanaal bestaat uit de slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en endeldarm. In het spijsverteringskanaal vindt de spijsvertering plaats: je voeding wordt afgebroken tot kleinere deeltjes waardoor het kan worden opgenomen in je bloed. Je lichaam gebruikt deze voedingsstoffen vervolgens als brandstof om energie uit te halen of als bouwstof. Het verteringsproces bestaat uit een aantal stappen die we hieronder beschrijven.

De spijsvertering begint al in de mondholte. Als je kauwt, vermengt het eten zich met speeksel dat een aantal enzymen bevat die alvast beginnen met de vertering. En door te kauwen kun je het eten ook gemakkelijker doorslikken.

Nadat je het eten hebt doorgeslikt, komt het in de slokdarm terecht. Dit is een lange, holle buis die je eten en drinken richting de maag vervoert. De spieren in de wand van je slokdarm kneden en stuwen het eten langzaam naar beneden, waar het via een sluitspiertje aan het eind van de slokdarm in de maag terechtkomt. Dankzij het sluitspiertje kan het eten niet terug de slokdarm in.

In je maag wordt al het voedsel klaargestoomd voor de verdere vertering in de darmen. Het voedsel vermengt zich met het maagsap dat door de maagwand wordt aangemaakt. Maagsap is erg zuur en doodt de meeste bacteriën die je via je voeding binnenkrijgt waardoor je niet ziek wordt. Ook bevat het maagsap een aantal enzymen die aan de slag gaan met het afbreken van de voeding. Zo worden er in je maag bijvoorbeeld al een aantal eiwitten afgebroken. Na een paar uur verlaat het voedsel je maag in kleine porties en komt in de dunne darm terecht.

In de dunne darm vindt het grootste deel van de spijsvertering plaats, met behulp van onder andere spijsverteringssappen en enzymen aangemaakt in de alvleesklier. Voedingsstoffen als koolhydraten, vetten en eiwitten worden door spijsverteringssappen en enzymen in kleine deeltjes ‘opgeknipt’ om vervolgens via de dunne darmwand in het bloed te worden opgenomen. Het bloed vervoert de voedingsstoffen naar de plek van bestemming in het lichaam. De dunne darm is zo’n 5 meter lang en bestaat uit allemaal plooien waardoor er voldoende oppervlakte is om alle voedingsstoffen goed te kunnen opnemen. Via de dunne darm komt het voedsel in de dikke darm terecht.

In de dikke darm vindt de laatste stap van het spijsverteringsproces plaats. De in de dikke darm aanwezige goede darmbacteriën breken de laatste voedingsstoffen af die vervolgens in het bloed worden opgenomen. In de dikke darm worden ook het vocht en de zouten uit de voedselbrij gehaald, zodat een soepele, dikke brij ontstaat die makkelijk is uit te scheiden. Via de dikke darm komt de ontlasting in de endeldarm terecht.

In de endeldarm worden de onverteerbare voedselresten opgeslagen. Wanneer je aandrang krijgt verlaten deze resten je lichaam als ontlasting via de anus.

Bij iedere stap van het spijsverteringsproces kan er iets misgaan. Dit kan spontaan gebeuren en snel weer verdwijnen of door een onderliggende ziekte of aandoening langdurig klachten opleveren. Hieronder bespreken we de meest voorkomende problemen die kunnen ontstaan bij de spijsvertering.

Soms kan je lichaam bepaalde voedingsstoffen niet goed afbreken, waardoor ze niet goed kunnen worden opgenomen. Dit komt bijvoorbeeld doordat bepaalde spijsverteringsenzymen ontbreken of onvoldoende aanwezig zijn, zoals bij een voedingsintolerantie. Ook kan de passage in de darm soms te snel verlopen waardoor het voedsel onvoldoende wordt afgebroken. Minder darmoppervlakte, bijvoorbeeld door een darmoperatie, kan ook problemen met de opname van voedingsstoffen opleveren. En zo zijn er nog veel meer aandoeningen die de opname kunnen verstoren.

Soms reageert je afweersysteem op bepaalde eiwitten in je voeding. Je lichaam gaat dan antistoffen aanmaken tegen deze eiwitten waardoor een allergische reactie ontstaat. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een voedselallergie hebt voor gluten, koemelk of noten. Zo’n allergie is dus in feite een overdreven reactie van het immuunsysteem. Een allergische reactie kan vervelende klachten veroorzaken. Ook bepaalde aandoeningen van het immuunsysteem kunnen een verstoorde spijsvertering veroorzaken.

Waar een normale ontlasting soepel is en makkelijk is uit te scheiden, kan je ontlasting ook te dik zijn waardoor je minder goed naar het toilet kunt. Is dat het geval, dan is er sprake van verstopping, ook wel obstipatie of constipatie genoemd. Bij obstipatie zit er te weinig vocht in je ontlasting. Bij te veel vocht in de ontlasting is er sprake van diarree. Naast diarree en obstipatie kunnen er nog meer problemen zijn met de ontlasting, zoals een veranderde geur, kleur of consistentie.

Er zijn tal van aandoeningen die een algehele verstoring van de maag of darmen kunnen veroorzaken. Zo kunnen er ontstekingen ontstaan in het hele maag-darmkanaal of juist op specifieke plekken in de darm, zoals bij de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Deze aandoeningen kunnen de darmfunctie en spijsvertering zwaar belemmeren. Ook kan de darm door een verstoorde darmfunctie geprikkeld raken, zoals bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Daarnaast kunnen maag- of darmoperaties, infecties en tumoren de maag-darmfunctie belemmeren en zo de spijsvertering verstoren.

Een goede spijsvertering draagt bij aan een gezond en fit lichaam waarin je je goed voelt. Een paar eenvoudige leefregels kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering en daarmee een gezonder lichaam. En ze helpen ook bij het verhogen van je weerstand waardoor je minder snel ziek wordt.

Wat je in je mond stopt, bepaalt in grote mate de werking van je spijsvertering. Alleen met de juiste voedingsstoffen krijg je voldoende brand- en bouwstoffen binnen om alle lichaamsfuncties goed te laten verlopen. De basis voor een gezonde spijsvertering is volwaardige voeding met voldoende voedingsvezels en vocht. Een diëtist kan je adviseren over het voedingspatroon dat het beste bij jou past.

Beweging is ontzettend belangrijk voor een goede spijsvertering. Wanneer je beweegt pompt het hart het bloed sneller door je lichaam en wordt de verbranding gestimuleerd. Je darmen functioneren beter als je voldoende beweegt, omdat voedingsstoffen sneller en beter kunnen worden opgenomen. Je bloed circuleert namelijk sneller als je voldoende beweegt. Door voldoende te bewegen heb je ook minder kans op overgewicht en stimuleer je je immuunsysteem. Zo houd je dus je hele lichaam, maar vooral je spijsvertering in topconditie.

Voor een gezonde spijsvertering heb je rust en ontspanning nodig. Langdurige blootstelling aan stress kan nadelig zijn voor de spijsvertering. Door stress zoveel mogelijk te voorkomen en te zorgen voor een goed slaapritme en voldoende ontspanning, help je je spijsvertering om je eten en drinken goed te verteren. Gun je lichaam ook wat rust na de maaltijd en eet en drink niet te gehaast.

wij helpen je graag op weg

Heb je vragen? Bijvoorbeeld over spijsverteringsproblemen? Neem dan gerust contact met ons op!

direct contact

spijsverteringsaandoeningen

Verschillende aandoeningen zoals bijvoorbeeld een voedingsintolerantie kunnen je spijsvertering verstoren. We hebben de meest voorkomende aandoeningen voor je op je op een rijtje gezet.

doe de intolerantie check

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), ook wel spastische darm genoemd, is een verstoring van de darmfunctie waarbij de darm vaak geprikkeld en overgevoelig is.

voedingsintolerantie

Bij een voedingsintolerantie is er vaak sprake van een enzymtekort, waardoor bepaalde voedingsstoffen niet goed kunnen worden afgebroken. Dit kan darmklachten opleveren.

voedselallergie

Bij een voedselallergie is sprake van een overreactie van het immuunsysteem op bepaalde bestanddelen uit de voeding, zoals gluten, koemelk of noten.

passen mijn klachten bij een voedingsintolerantie?

doe de check

bestel een proefmonster

wil je weten of onze producten iets voor jou zijn?

DAO plus – proefmonster 5 capsules

histamine intolerantie
3,00

Capsules met het enzym Diamine Oxidase (DAO), vitamine C en Quercetine. DAO plus is compleet en effectief

proefmonsters

starchway – proefmonster 5 capsules

zetmeel en sucrose intolerantie
2,50

Capsules met de enzymen Invertase en Gluco-Amylase

proefmonsters

lactase 20.000 – proefmonster 5 breektabletten

lactase intolerantie
2,50

Hoogst gedoseerde lactase tablet. Ideaal als je erg gevoelig bent voor lactose of bij het verteren van grote hoeveelheden lactose uit de voeding.

proefmonsters

quatrase forte – proefmonster 5 capsules

FODMAP intolerantie
4,50

Capsules met vier verschillende enzymen voor de vertering van diverse FODMAP’s zoals lactose. Ideaal voor grote hoeveelheden FODMAP’s.

proefmonsters

fibractase forte – proefmonster 5 capsules

fructanen en galactanen intolerantie
3,50

Capsules met het enzym Alpha Galactosidase

proefmonsters