×

zetmeel- en sucrose-intolerantie

Zetmeel en sucrose zijn allebei koolhydraten en komen vaak in grote hoeveelheden voor in onze voeding. Sucrose is een disacharide die uit twee aan elkaar gekoppelde koolhydraatmoleculen bestaat: glucose en fructose. Zetmeel bestaat uit lange ketens van aan elkaar gekoppelde koolhydraatmoleculen. In de dunne darm worden zetmeel en sucrose met behulp van enzymen afgebroken om goed te kunnen worden opgenomen in het bloed.

Als deze enzymen ontbreken of slechts beperkt aanwezig zijn, dan kunnen sucrose en zetmeel niet worden opgenomen in de dunne darm. Beide stoffen komen dan in de dikke darm terecht waar fermentatie plaatsvindt door de daar aanwezige darmbacteriën. Bij het fermentatieproces komt vaak gas vrij en wordt vocht aangetrokken wat darmklachten kan veroorzaken.

Congenitale sucrase-isomaltase deficiëntie (CSID) is een erfelijke stofwisselingsziekte die een tekort aan het enzym sucrase-isomaltase veroorzaakt. Zonder het sucrase-isomaltase-enzym wordt sucrose niet of in mindere mate afgebroken tot glucose en fructose. CSID is een zeldzame aandoening en komt in Europa bij slechts bij 1 op de 5000 mensen voor. Buiten Europa komt deze aandoening veel vaker voor, in Noord-Amerika heeft zo’n 1 op de 20 mensen er last van.

Wordt het tekort aan het sucrose-isomaltase enzym niet door een erfelijke afwijking veroorzaakt, dan spreken we van SID. Ook bij SID is vaak sprake van problemen met de afbraak van sucrose en zetmeel.

Zowel sucrose als zetmeel komen voor in heel veel voedingsmiddelen. Sucrose zit bijvoorbeeld in fruit en tafelsuiker terwijl zetmeel in alle graanproducten en aardappelen zit. Voorbeelden van voedingsmiddelen die (veel) sucrose of zetmeel bevatten zijn:

 • Tafelsuiker
 • Fruit, zoals appel, banaan, mango, peer, sinaasappel, en watermeloen
 • Groenten, zoals mais, rode biet, wortel, zoete aardappel, wortel en ui
 • Brood
 • Rijst, pasta en andere deegwaren
 • Bewerkte voedingsmiddelen, zoals koek, snoep, zuivelproducten en sauzen.

Sucrose wordt toegevoegd aan ontzettend veel bewerkte voedingsmiddelen. Het wordt veelal op het etiket in de voedingswaardetabel vermeld als ‘Koolhydraten, waarvan suikers’.

Klachten bij een sucrose- of zetmeelintolerantie worden met name veroorzaakt door het fermentatieproces in de dikke darm. Bij dit proces waarbij bacteriën de sucrose en het zetmeel proberen af te breken, komt vaak gas vrij en wordt vocht aangetrokken. De meest voorkomende klachten en symptomen van een sucrose- of zetmeelintolerantie zijn:

 • Buikpijn
 • Een opgeblazen buik
 • Verstopping (obstipatie)
 • Diarree
 • Darmkrampen
 • Winderigheid

De diagnose CSID kan al op jonge leeftijd worden gesteld als kinderen bij de huisarts komen met darmklachten. Naast klachten als buikpijn en diarree, kunnen kinderen met CSID ook ondergewicht of een groeiachterstand hebben omdat ze onvoldoende energie uit hun voeding kunnen halen. Een tijdige diagnose kan dit voorkomen, maar het komt regelmatig voor dat de diagnose pas op latere leeftijd wordt gesteld. CSID kan officieel worden vastgesteld middels een darmbiopt waarbij een klein stukje uit de darm wordt ‘geknipt’ voor nader onderzoek.

Na de diagnose CSID is goede begeleiding door een arts of diëtist gewenst en vaak noodzakelijk. Dit omdat de behandeling van een sucrose- of zetmeelintolerantie of CSID vaak uit een sucrose- en zetmeelbeperkt dieet bestaat. Omdat je bij zo’n dieet heel veel voedingsmiddelen niet mag eten, kan het een uitdaging zijn om nog een volwaardige voeding binnen te krijgen. Door bij je maaltijden supplementen te nemen, kun je een deel van de beperkingen opheffen en klachten voorkomen.

Om klachten bij een sucrose- of zetmeelintolerantie te voorkomen is een sucrose- en zetmeelbeperkt dieet vaak noodzakelijk. Omdat sucrose vaak meer klachten oplevert dan zetmeel, ligt de nadruk bij dit dieet veelal op het zoveel mogelijk beperken van sucrose. Zetmeel kan vaak nog in niet al te grote hoeveelheden verdragen worden. Schakel altijd een diëtist in voor het samenstellen van dit dieet.

Het samenstellen van een sucrose- en zetmeelbeperkt dieet is vaak een enorme uitdaging, omdat met name sucrose als zoetstof aan heel veel (bewerkte) voedingsmiddelen wordt toegevoegd. Vooral voor kinderen die minder makkelijk eten kan dit een hele uitdaging zijn. Gelukkig kunnen supplementen met spijsverteringsenzymen uitkomst bieden. Zo helpt het enzym invertase bij het splitsen van sucrose naar glucose en fructose, waardoor deze stoffen alsnog kunnen worden opgenomen in de dunne darm. Het enzym gluco-amylase kan zetmeel in stukjes knippen waardoor je het beter kunt verteren. Heb je CSID of een gecombineerde sucrose- en zetmeelintolerantie, dan kan een supplement met een combinatie van deze enzymen uitkomst bieden.

wij je helpen graag op weg

Vragen over zetmeel- en sucrose-intolerantie? Neem dan gerust contact met ons op.

direct contact
dietist Intoleran

wil je weten of onze producten iets voor jou zijn?

Ervaring leert pas echt of de producten iets voor jou zijn en of je er daadwerkelijk baat bij hebt. Daarom bieden we de mogelijkheid om onze producten eerst uit te proberen. Bestel daarom een proefmonster en ervaar het zelf!

doe de voedingsintolerantie check!

doe de check
The product has been added to your cart View cart →