×
'0

Intoleran België

bestel een proefmonster
'0

gluten-intolerantie

Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Gluten zorgen er bijvoorbeeld voor dat brood luchtig wordt en worden normaal gesproken gewoon verteerd in de darm.

Wanneer je last hebt van een gluten-intolerantie (ook wel coeliakie genoemd) dan kan de dunne darm de gluten niet goed kan verteren. Bij mensen met een gluten-intolerantie reageert het lichaam heftig bij de inname van gluten. Het lichaam maakt antistoffen aan die de lichaamseigen cellen aanvallen. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie in het slijmvlies van de dunne darm waardoor deze beschadigd raakt. Een beschadigde dunne darm kan voedingsstoffen minder goed opnemen, waardoor tekorten kunnen ontstaan.

Glutensensitiviteit is een erkende aandoening waar nog veel onduidelijkheden over zijn. Er is geen spraken van officieel aangetoonde gluten-intolerantie, maar het eten van gluten veroorzaakt wel klachten. Het vermijden van gluten kan voor een vermindering van klachten zorgen.

Er zijn ook andere vormen van gluten-intolerantie of coeliakie. Zoals bijvoorbeeld refractaire coeliakie. Refractaire coeliakie is een zeldzame vorm van gluten-intolerantie die vaak voorkomt als de diagnose pas op latere leeftijd gesteld is (na het vijftigste levensjaar). Bij deze vorm van gluten-intolerantie worden klachten, ondanks het glutenvrije dieet, niet beter. Vaak zelfs alleen maar erger. Ook herstelt de darmwand vaak niet na een glutenvrij dieet. Bij sommige mensen kan er zelfs een tumor in de dunne darm ontstaan. Mensen met refractaire coeliakie hebben vaak veel contact met een MDL-arts.

Sommige mensen met een gluten intolerantie hebben ook last van dermatitis herpetiformis, dit is een chronische huidaandoening waarbij vooral veel jeuk ontstaat. De huidaandoening kan ontstaan door een overgevoeligheid voor gluten, maar niet iedereen heeft hier last van. 

Er is soms wat verwarring over het verschil tussen gluten en fructanen. Waar veel mensen denken dat ze op gluten reageren omdat ze last krijgen na het eten van brood of andere graanproducten, reageren ze eigenlijk op fructanen. Graanproducten gemaakt van tarwe bevatten namelijk ook vaak veel fructanen. Een glutenvrij dieet kan daarom dus helpen, omdat je daarmee minder fructanen binnenkrijgt. 

Valt een coeliakie-test negatief uit, dan is de kans groot dat het om een fructanen-intolerantie gaat in plaats van een gluten-intolerantie. Bij een fructanen-intolerantie is er geen reactie van het immuunsysteem en is er geen sprake van een beschadigde darmwand. Fructanen zitten naast graanproducten ook in veel andere producten, zoals groenten en fruit, waarin gluten niet zitten.

Gluten zitten in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen zoals tarwe, spelt, gerst en rogge. Hier onder vind je de meest voorkomende glutenbevattende producten, maar de complete lijst is nog veel langer.

 • Brood, luxebroodjes, beschuit en crackers
 • Ontbijtgranen
 • Pasta, noedels, vermicelli, couscous
 • Pizza
 • Meel en bakmixen
 • Gebak en koek
 • Bier

Gluten kunnen ook voorkomen in producten waarin glutenbevattend bindmiddel is gebruikt of waaraan mogelijk een glutenbevattend paneermeel of kruidenmengsel in is gebuikt. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Saus
 • Soep
 • Bouillon
 • Jus
 • Bewerkt vlees, worst en gehakt
 • Snoep en chips

Er zijn ook een aantal graansoorten die van nature glutenvrij zijn, maar die vaak door kruisbesmetting toch gluten bevatten. Dit zijn onder andere:

 • Haver
 • Boekweit
 • Quinoa

Klachten bij een gluten-intolerantie komen doordat de gluten niet goed verteerd kunnen worden in de dunne darm. Ook de ontstekingen aan het darmslijmvlies kunnen zorgen voor klachten. De klachten kunnen heel verschillend zijn en kunnen op elke leeftijd ontstaan. De meest voorkomende klachten en symptomen van een gluten-intolerantie zijn:

 • Buikpijn
 • Een opgeblazen buik
 • Aanhoudende diarree
 • Verstopping
 • Stinkende ontlasting
 • Verminderde eetlust
 • Vermoeidheid
 • Bloedarmoede
 • Algeheel gevoel van ziek zijn

Bepaalde klachten behorend bij een gluten-intolerantie komen erg overeen met klachten die bij andere intoleranties kunnen optreden, zoals een lactose-intolerantie of een fructose-intolerantie. De klachten bij een gluten-intolerantie (coeliakie) zijn echter vaak ernstiger van aard.

Om een gluten-intolerantie of coeliakie vast te kunnen stellen moet een bloedonderzoek uitgevoerd worden. Als er in het bloed antistoffen tegen eigen lichaamscellen worden gevonden dan kan er (bij volwassenen) een darmbiopt genomen worden. Met dit biopt kan de diagnose gluten-intolerantie of officieel coeliakie worden gesteld. Bij kinderen wordt de diagnose gesteld aan de hand van het bloedonderzoek.

Helaas is een gluten-intolerantie niet te genezen en houdt deze je hele leven aan. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om je klachten te verminderen, maar liever nog te voorkomen, om zo ook verdere schade aan je darmslijmvlies in te perken.

Om klachten van een gluten-intolerantie zo veel mogelijk te voorkomen is het vaak noodzakelijk om een glutenvrij dieet te volgen. Schakel bij een gluten-intolerantie een diëtist in die gespecialiseerd is in het glutenvrije dieet. Begin nooit op je eigen houtje met een glutenvrij dieet, omdat de kans bestaat dat je belangrijke voedingsstoffen te weinig binnen krijgt. Een diëtist kan helpen met het samenstellen van een goed en gezond voedingspatroon.

Bij het volgen van een glutenvrij dieet kan het enkele weken tot maanden duren voordat de klachten verminderd zijn en je je beter voelt. Binnen zes maanden tot een jaar zijn de beschadigingen aan de dunne darm helemaal hersteld. 

Voor een gluten-intolerantie zijn helaas nog geen geschikte supplementen ontwikkeld. Wel zijn er verschillende supplementen in ontwikkeling welke kleine spoortjes van gluten kunnen verteren, echter is hierbij ontzettende voorzichtigheid geboden. Het volledig mijden van gluten middels een glutenvrij dieet blijft voor nu de beste en meest veilige optie.

wij helpen je graag op weg

Heb je vragen? Bijvoorbeeld over gluten-intolerantie? Neem dan gerust contact met ons op.

direct contact

onze producten

lactase 20.000 – 50 breektabletten

Lactose intolerantie
24,95

Hoogst gedoseerde lactase tablet. Ideaal als je erg gevoelig bent voor lactose of bij het verteren van grote hoeveelheden lactose uit de voeding.

lactase

DAO plus – 50 capsules

histamine intolerantie
31,50

Capsules met het enzym Diamine Oxidase (DAO), vitamine C en Quercetine. DAO plus is compleet en effectief

DAO & cozidase

quatrase forte – 36 capsules

FODMAP intolerantie
37,95

Capsules met vier verschillende enzymen voor de vertering van diverse FODMAP’s zoals lactose. Ideaal voor grote hoeveelheden FODMAP’s.

quatrase forte

fibractase forte – 36 capsules

fructanen en galactanen intolerantie
29,95

Capsules met het enzym Alpha Galactosidase

fibractase forte

fructase – 36 capsules

fructose intolerantie
23,50

Capsules met het enzym Xylose Isomerase

fructase

passen mijn klachten bij een voedingsintolerantie?

doe de check