×

fructanen- en galactanen intolerantie

Fructanen en galactanen zijn lange koolhydraatketens van zo’n 3 tot 9 koolhydraatmoleculen. Fructanen noemen we ook wel fructo-oligosachariden (FOS) en galactanen galacto-oligosachariden (GOS). Oligosachariden behoren tot de niet-verteerbare koolhydraten. Deze koolhydraten kunnen niet worden afgebroken in de dunne darm en verlaten het lichaam via de dikke darm. In de dikke darm worden deze onverteerde koolhydraten gefermenteerd, waarbij onder andere gas vrijkomt en vocht wordt aangetrokken.

Niemand kan fructanen en galactanen goed verteren, het verschil zit hem in de hoeveelheid klachten die je krijgt als gevolg van het fermentatieproces. We spreken van een fructanen- of galactanenintolerantie als iemand veel last heeft van het fermentatieproces. Daarbij kan het per persoon verschillen of iemand alleen op fructanen of galactanen reageert, of op beide soorten oligosachariden.

Fructanen en galactanen zijn allebei oligosachariden. Omdat ze veel op elkaar lijken behandelt ons lichaam ze meestal gelijk. Het verschil tussen fructanen en galactanen zit hem in de structuur: bij fructanen zit er een gebonden fructose-molecuul aan de keten vast, bij galactanen een gebonden galactose-molecuul. Je kunt gevoelig zijn voor een van beide typen oligosachariden of voor allebei tegelijk. Het kan soms onduidelijk zijn op welke van de twee je reageert omdat veel voedingsmiddelen zowel fructanen als galactanen bevatten.

Er is soms wat verwarring over het verschil tussen fructanen en gluten. Waar veel mensen denken dat ze op gluten reageren omdat ze last krijgen na het eten van brood of andere graanproducten, reageren ze in werkelijkheid op fructanen. Graanproducten gemaakt van tarwe bevatten namelijk ook vaak veel fructanen. Een glutenvrij dieet kan daarom dus helpen, omdat je daarmee minder fructanen binnenkrijgt.

Een glutenallergie, ook wel glutenintolerantie of coeliakie genoemd, is een ander soort aandoening. Door een reactie van het immuunsysteem kan de darmwand bij coeliakie beschadigd raken na het eten van producten die gluten bevatten. Valt een coeliakie-test echter negatief uit, dan is de kans groot dat het om een fructanen-intolerantie gaat.

Bij een fructanen-intolerantie is er geen reactie van het immuunsysteem en is er geen sprake van een beschadigde darmwand . Fructanen zitten naast graanproducten ook in veel andere producten, zoals groenten en fruit.

Bekijk hier onze uitgebreide uitleg over fructanen, galactanen en het verschil met gluten:

Fructanen en galactanen komen van nature in veel voedingsmiddelen voor, zoals in groente, fruit, peulvruchten en graanproducten. Er zijn voedingsmiddelen die alleen fructanen of alleen galactanen bevatten en er zijn voedingsmiddelen die ze allebei bevatten.

Voedingsmiddelen rijk aan fructanen zijn:

 • Knoflook
 • Ui
 • Prei
 • Tarwe
 • Abrikozen
 • Grapefruit
 • Nectarine

Voedingsmiddelen rijk zijn aan galactanen zijn:

 • Bruine bonen
 • Kikkererwten
 • Doperwten

Voedingsmiddelen rijk aan zowel fructanen als galactanen:

 • Cashewnoten
 • Pistachenoten
 • Sojabonen
 • Spliterwten

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die fructanen en/of galactanen bevatten. In de low FODMAP-app van de Monash University check je eenvoudig welke voedingsmiddelen veilig zijn en welke je beter kunt beperken om klachten te voorkomen.

Klachten bij een fructanen- of galactanenintolerantie worden met name veroorzaakt door het fermentatieproces in de dikke darm, waar de darmbacteriën de fructanen en galactanen proberen af te breken. Dit proces trekt vocht aan en er kan ook gas bij vrijkomen waardoor vervelende darmklachten kunnen ontstaan. De meest voorkomende klachten bij een fructanen- of galactanenintolerantie zijn:

 • Buikpijn
 • Een opgeblazen buik
 • Verstopping (obstipatie)
 • Diarree
 • Darmkrampen
 • Winderigheid

Twijfel je of je een glutenallergie (coeliakie) hebt of toch een fructanenintolerantie? Neem dan contact op met een arts of diëtist. Als uit een bloedtest blijkt dat er geen sprake is van coeliakie, dan kun je gaan uitzoeken of fructanen jouw klachten veroorzaken.

De meeste mensen blijven hun leven lang last houden van hun fructanen- of galactanenintolerantie. Gelukkig valt er goed mee te leven, zolang je maar weet met welke zaken je rekening moet houden om klachten zoveel mogelijk te voorkomen.

Als je weet of je gevoelig bent voor fructanen, galactanen of allebei, dan kun je hier je voedingspatroon op afstemmen. Door voedingsmiddelen rijk aan fructanen en/of galactanen te beperken, kun je ook het fermentatieproces beperken en klachten voorkomen. Het kan per persoon verschillen op welke voedingsmiddelen precies wordt gereageerd. Zo zijn er mensen die alleen reageren op fructanen uit tarwe, terwijl anderen tarwe prima kunnen verdragen maar wel gevoelig zijn voor ui en knoflook.

Het achterhalen op welke voedingsmiddelen je reageert is vaak best een zoektocht. Maar als het goed is leer je je lichaam op den duur kennen en weet je welke voedingsmiddelen je kunt verdragen en welke je beter kan laten staan. Het is daarnaast goed om ook uit te zoeken hoeveel je lichaam nog wél kan verdragen. De meeste mensen kunnen namelijk best een beetje fructanen of galactanen in hun eten verdragen, terwijl dit kleine beetje bij anderen al vervelende klachten oplevert. Een diëtist kan je helpen je ‘trigger foods’ te leren (her)kennen en adviseren over een volwaardig voedingspatroon met een fructanen- of galactanenintolerantie.

Ons lichaam maakt normaal gesproken in de dunne darm geen enzym aan dat fructanen en galactanen af kan breken. Hierdoor komen ze in de dikke darm terecht waar ze worden gefermenteerd. Wanneer dit fermentatieproces klachten oplevert, zoals bij een fructanen- of galactanenintolerantie, kan het gebruik van supplementen met enzymen een goede optie zijn.

Bepaalde enzymen, zoals het enzym Alpha Galactosidase, hebben de eigenschap dat ze oligosachariden zoals fructanen en galactanen kunnen afbreken. De kleinere koolhydraatmoleculen die daarbij ontstaan kunnen wel goed verteerd worden. Neem je dit enzym in supplementvorm in bij je maatlijden, dan kun je de fructanen en galactanen beter verteren. Bij vragen over deze supplementen kun je altijd terecht bij een diëtist.

wij je helpen graag op weg

Heb je vragen? Bijvoorbeeld over fructanen- en galactanenintolerantie? Neem dan gerust contact op.

direct contact
dietist Intoleran

wil je weten of onze producten iets voor jou zijn?

Ervaring leert pas echt of de producten iets voor jou zijn en of je er daadwerkelijk baat bij hebt. Daarom bieden we de mogelijkheid om onze producten eerst uit te proberen. Bestel daarom een proefmonster en ervaar het zelf!

doe de voedingsintolerantie check!

doe de check
The product has been added to your cart View cart →