×

FODMAP

FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen. FODMAP’s zijn koolhydraten (sachariden) die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en daarom in de dikke darm terechtkomen. Daar gaan bacteriën ze afbreken ofwel fermenteren. Tijdens het fermentatieproces kan gas vrijkomen wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en winderigheid . Het fermentatieproces kan ook vocht aantrekken wat diarree of een verstoorde stoelgang kan veroorzaken. Deze klachten doen zich overigens alleen voor bij mensen die gevoelig zijn voor één of meer FODMAP’s.

Oligosachariden zijn meervoudige koolhydraten bestaande uit 3 tot 9 koolhydraatmoleculen. Binnen de FODMAP-groep oligosachariden kennen we twee verschillende typen: fructo-oligosachariden en galacto-oligosachariden, oftewel fructanen en galactanen. Fructanen en galactanen komen van nature voor in diverse soorten groente en fruit en in graanproducten, peulvruchten en noten.

Disachariden zijn suikers opgebouwd uit twee koolhydraatmoleculen. Binnen de FODMAP-groep disachariden kennen we lactose, ook wel melksuiker genoemd. Lactose is een suiker dat voornamelijk voorkomt in melk, andere zuivelproducten en in bewerkte voedingsmiddelen.

Monosachariden zijn enkelvoudige suikers die uit één koolhydraatmolecuul bestaan. Binnen de FODMAP-groep monosachariden kennen we fructose, ook wel fruitsuiker genoemd. Fructose komt van nature voor in verschillende soorten groente en fruit en wordt als zoetstof toegevoegd aan veel bewerkte voedingsmiddelen.

Polyolen zijn suikeralcoholen en worden ook wel niet-intensieve zoetstoffen genoemd. Binnen de FODMAP-groep polyolen kennen we bijvoorbeeld sorbitol, mannitol en xylitol. De meeste polyolen worden als zoetstof toegevoegd aan bewerkte (suikervrije) voedingsmiddelen. Daarnaast komen ze van nature voor in bepaalde soorten groente en fruit.

Bekijk ook onze video met uitleg over FODMAP’s:

FODMAP’s komen van nature voor in diverse soorten groente en fruit en worden daarnaast als zoetstof toegevoegd aan veel bewerkte voedingsmiddelen. Hieronder hebben we per FODMAP-sacharide aangeven in welke voedingsmiddelen je ze tegenkomt. Er is ook een low FODMAP-app van de Monash University waarmee je kunt checken welke FODMAP-sachariden in welke voedingsmiddelen zitten.

Fructanen en galactanen komen van nature voor in verschillende soorten groente, fruit, peulvruchten en graanproducten. Er zijn voedingsmiddelen die alleen fructanen of galactanen bevatten, en er zijn voedingsmiddelen waarin ze allebei zitten.

Voedingsmiddelen rijk aan fructanen zijn onder andere:

 • Knoflook
 • Ui
 • Prei
 • Tarwe
 • Abrikozen
 • Grapefruit
 • Nectarine

Voedingsmiddelen rijk zijn aan galactanen zijn onder andere:

 • Bruine bonen
 • Kikkererwten
 • Doperwten

Voedingsmiddelen rijk aan zowel fructanen als galactanen zijn onder andere:

 • Cashewnoten
 • Pistachenoten
 • Sojabonen
 • Spliterwten

Naast in melk, komt lactose ook voor in een heleboel andere voedingsmiddelen. Niet ieder product bevat evenveel lactose. Veel gebruikte lactose bevattende producten zijn:

 • Melk en melkproducten zoals yoghurt, vla en kwark
 • Kaas, met name verse kaassoorten zoals roomkaas en cottage cheese
 • Koekjes en taart
 • Roomijs en milkshakes
 • Slagroom en andere soorten room
 • Roomboter

Er zijn ook veel producten waarin slechts een kleine hoeveelheid lactose is waardoor de meeste mensen er geen last van hebben. Maar als je lichaam helemaal geen lactase-enzym aanmaakt, kunnen ook deze kleine hoeveelheden al klachten veroorzaken. Zo zijn er bepaalde soorten medicatie die kleine beetjes lactose bevatten, zoals bijvoorbeeld in astmamedicatie of andere medicatie met lactose als hulpstof.

Let op: ook in ‘lactosevrije’ (zuivel)producten zit vaak nog een klein beetje lactose. Reageer je dus heftig op lactose, dan kun je ook van deze producten klachten krijgen.

Fructose komt van nature voornamelijk voor in fruit en bepaalde soorten groente. Daarnaast wordt het vaak als zoetstof toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen.

Voedingsmiddelen die veel (vrije) fructose bevatten:

 • Fruit, zoals appel, peer en kers
 • Groente, zoals asperges, artisjok en sugar snaps
 • Vruchtensap, zoals appelsap en perensap
 • Gedroogd fruit, zoals rozijnen, vijgen en dadels
 • Jam en vruchtencompotes/moes, zoals appelmoes
 • Honing en appelstroop

Veel bewerkte producten, zoals bijvoorbeeld frisdrank, snoepgoed, dressings, sauzen en ontbijtgranen bevatten fructose. Het wordt in de ingrediëntendeclaratie op het etiket vaak vermeld als fructose- of glucose-fructosestroop.

Polyolen zoals sorbitol en mannitol, komen van nature voor in verschillende soorten groenten en fruit. Andere polyolen zoals xylitol, worden vooral als zoetstof toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen. Polyolenrijke voedingsmiddelen zijn:

 • Fruit, zoals appel, abrikoos, kers, peer, perzik en watermeloen
 • Groente, zoals avocado, bloemkool, mais, kool en champignons
 • Kokos
 • Zoete aardappel
 • ‘Suikervrije’ producten, zoals snoep, kauwgom en frisdrank

Als FODMAP’s darmklachten veroorzaken, moet je uitkijken met wat je eet. FODMAP’s helemaal vermijden is niet verstandig, maar beperken kan wel. Kleine hoeveelheden FODMAP’s leveren doorgaans geen klachten op, al kan dit per persoon verschillen. Je kunt kiezen voor een FODMAP-beperkt dieet, ook wel low-FODMAP genoemd, of bepaalde FODMAP’s waarvoor jij gevoelig bent zoveel mogelijk vermijden. Het goede nieuws is dat je ook met een low-FODMAP dieet van je eten en drinken kunt genieten. Het internet staat boordevol tips en lekkere recepten waarmee je FODMAP-arm en bovenal buikpijnvrij kunt eten.

Het FODMAP-dieet is een manier om te achterhalen voor welke FODMAP’s jij gevoelig bent. Het is een veeleisend en complex dieet dat je altijd onder begeleiding van een diëtist of andere gezondheidsprofessional volgt. Het dieet bestaat doorgaans uit drie fasen:

1. In de eliminatiefase worden de meeste FODMAP’s geëlimineerd uit je voedingspatroon. Dit houdt in dat je een aantal weken low-FODMAP eet en drinkt.

2. In de herintroductiefase worden de FODMAP’s één voor één weer toegevoegd aan je voedingspatroon. Na introductie van iedere nieuwe FODMAP kun je zien of je er darmklachten krijgt, en zo ja, vanaf welke dosering. Zo ontdek je in deze fase voor welke FODMAP’s je gevoelig bent.

3. In de personalisatiefase stelt je diëtist een persoonlijk dieet samen, rekening houdend met de FODMAP’s die klachten opleveren en de hoeveelheden die je nog wel kunt verdragen.

Er zijn supplementen met spijsverteringsenzymen die helpen bij de vertering van FODMAP’s in je dunne darm waardoor ze niet in je dikke darm terechtkomen en daar gaan fermenteren. Door ze bij iedere maaltijd in te nemen kun je zelfs met een FODMAP-intolerantie van eten genieten dat FODMAP’s bevat en klachten voorkomen. Een voorbeeld van een enzymen dat FODMAP’s kan verteren is bijvoorbeeld lactase: Lactase splitst lactose in glucose en galactose.

wij helpen je graag op weg

Heb je vragen? Bijvoorbeeld over FODMAP’s of het FODMAP dieet? Neem dan gerust contact met ons op.

direct contact
dietist Intoleran

FODMAP-supplementen

supplementen voor de vertering van verschillende FODMAP’s

quatrase forte – proefmonster 5 capsules

FODMAP intolerantie
4,50

Capsules met vier verschillende enzymen voor de vertering van diverse FODMAP’s zoals lactose. Ideaal voor grote hoeveelheden FODMAP’s.

quatrase forte

quatrase forte – 36 capsules

FODMAP intolerantie
37,95

Capsules met vier verschillende enzymen voor de vertering van diverse FODMAP’s zoals lactose. Ideaal voor grote hoeveelheden FODMAP’s.

quatrase forte

quatrase forte – 108 capsules

FODMAP intolerantie
89,95

Capsules met vier verschillende enzymen voor de vertering van diverse FODMAP’s zoals lactose. Ideaal voor grote hoeveelheden FODMAP’s.

quatrase forte

doe de voedingsintolerantie check!

doe de check

FODMAP-arme recepten voor iedereen

Op onze receptenpagina vindt je veel lekkere recepten die ook geschikt zijn binnen een FODMAP-arm dieet! Zoals bijvoorbeeld het recept feestelijke low-FODMAP cakepops.

The product has been added to your cart View cart →