×
oplossing voor voedingsintolerantie

intoleranties

Lees hier alles over
voedingsintoleranties.

Een voedingsintolerantie is een overgevoeligheidsreactie op een bestanddeel uit voeding, zoals bijvoorbeeld lactose of fructose. Bij een voedingsintolerantie is er vaak sprake van een probleem bij de afbraak en vertering, bijvoorbeeld omdat er een tekort is aan een bepaald enzym of een enzym volledig ontbreekt. Normaal gesproken worden koolhydraten, vetten en eiwitten afgebroken in de dunne darm. Als je spijsvertering onvoldoende werkt, komen deze voedingsstoffen in je dikke darm terecht. Daar zorgen de darmbacteriën alsnog voor de afbraak van deze voedingsstoffen. Probleem is wel dat bij dit zogeheten fermentatieproces vaak gas en vocht vrijkomen die vervelende darmklachten veroorzaken.

De overkoepelende term voor voedingsallergie en voedingsintolerantie is voedselovergevoeligheid. Er is wel een duidelijk verschil: bij een allergie is er een overdreven reactie vanuit het immuunsysteem op bepaalde bestanddelen in je voeding waardoor een allergische reactie ontstaat. Het lichaam maakt bijvoorbeeld antistoffen aan tegen gluten, koemelk of noten. Bij een intolerantie is het immuunsysteem niet betrokken, maar is sprake van een probleem met de afbraak van bepaalde bestanddelen in je voeding. Een voedselallergie noemen we een allergische voedselovergevoeligheid en een intolerantie noemen we een niet-allergische voedselovergevoeligheid.

Veruit de meest voorkomende intolerantie is een intolerantie voor lactose, een melksuiker dat met name voorkomt in zuivelproducten. Naast lactose-intolerantie komen ook een fructose-intolerantie en fructanen- en galactanenintoleranties vaak voor.

Het is niet altijd bekend waardoor voedingsintoleranties precies worden veroorzaakt. In veel gevallen is er sprake van een enzymprobleem, waarbij er een tekort is aan een bepaald enzym in de dunne darm of een enzym volledig ontbreekt. Ook kan een intolerantie veroorzaakt worden door een slecht werkend transportmechanisme waardoor bepaalde voedingsmiddelen de darmwand moeilijk kunnen passeren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een fructose-intolerantie.

Wanneer een bepaalde voedingsstof moeilijk of niet door de darmwand kan worden opgenomen, dan noemen we dit een malabsorptie. Een enzym- of opnameprobleem kan acuut ontstaan, bijvoorbeeld door een darminfectie of darmoperatie. Het kan ook geleidelijk ontstaan en met de leeftijd verergeren. Bepaalde typen intoleranties kunnen ook erfelijk zijn, zoals een aangeboren lactose-intolerantie of sucrose-intolerantie (CSID).

Een voedingsintolerantie kenmerkt zich in de meeste gevallen door verschillende darmklachten die per persoon in hevigheid kunnen verschillen. De meest voorkomende klachten en symptomen bij een voedingsintolerantie zijn:

  • Buikpijn
  • Een opgeblazen buik
  • Verstopping (obstipatie)
  • Diarree
  • Darmkrampen
  • Winderigheid

Heb je klachten waarvan je niet zeker weet of ze bij een voedingsintolerantie passen? Neem dan contact op met een arts of diëtist.

Er bestaat geen medicijn tegen een voedingsintolerantie. Wel kun je de klachten verhelpen of beperken door je voedingspatroon aan te passen of gebruik te maken van hulpmiddelen, zoals supplementen.

Als je weet dat je gevoelig bent voor een bepaald bestanddeel uit voeding, zoals bijvoorbeeld lactose of fructose, dan kun je er rekening mee houden. Afhankelijk van de mate van intolerantie, kun je voedingsmiddelen die zo’n bestanddeel bevatten volledig weglaten of beperken. Zo zijn er bijvoorbeeld lactosevrije diëten en diëten met een beperkte hoeveelheid lactose.

Een diëtist kan je helpen bij het samenstellen van een geschikt dieet waardoor je ondanks een intolerantie, wel een volwaardige voeding binnenkrijgt. Ook kan een diëtist je helpen bij het vinden van alternatieve voedingsmiddelen, zoals lactosevrije of plantaardige producten bij een lactosevrij dieet. Dieetoplossingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen of helemaal doen verdwijnen van klachten bij een voedingsintolerantie.

Weet je voor welke voedingsbestanddelen je intolerant bent, dan kun je supplementen met spijsverteringsenzymen gebruiken. Deze helpen je om de bestanddelen in voeding waarvoor je intolerant bent, alsnog goed te verteren. Wil of kan je je niet aan je lactosevrije dieet houden, dan bieden capsules met het lactase-enzym uitkomst. Hierdoor kan je voeding met lactose eten of drinken, zonder dat je vervelende klachten krijgt.

Voor de meeste intoleranties zijn er supplementen op de markt. De supplementen zijn er in verschillende soorten, maten en doseringen. Er zijn ook combinatiesupplementen die meerdere enzymen bevatten die je kunt gebruiken als je last van verschillende intoleranties hebt.

Er valt gelukkig heel goed te leven met een voedingsintolerantie. Naast dieetoplossingen en het gebruik van supplementen, zijn er nog twee manieren om het leven met een voedingsintolerantie een stukje makkelijker te maken.

Het is aan te raden om hulp te zoeken bij een gezondheidsprofessional. Dat kan een arts zijn, maar diëtisten zijn vaak meer gespecialiseerd in de advisering bij en de behandeling van voedingsintoleranties. Sommigen hebben zelfs een specifieke scholing op het gebied van voedingsintoleranties. Zij kunnen je helpen met een advies op maat over voedingsmiddelen die je wel kunt verdragen. Daarnaast kunnen ze je adviseren over supplementen en andere hulpmiddelen. Zo ben je minder beperkt in de voeding die je kunt eten en hoef je niet meer met darmklachten door het leven. Durf dus om hulp te vragen!

Veel mensen met een voedingsintolerantie zitten in hetzelfde schuitje als jij. Door tips en inspiratie met elkaar te delen, maak je het leven met een voedingsintolerantie een stukje makkelijker en leuker, zowel voor jou als voor de ander. Een aantal bloggers schrijft handige artikelen vanuit hun eigen ervaring, waarin ze tips delen waar jij je voordeel mee kunt doen. Wij raden de blogs van Karlijn’s Kitchen en het Fodmappers Concept van harte aan. Ook via social media kun je in contact komen met ‘lotgenoten’ en zo meer te weten komen over hoe anderen in het dagelijks leven omgaan met hun voedingsintolerantie.

wij helpen je graag op weg

Heb je vragen? Bijvoorbeeld over voedingsintoleranties? Neem dan gerust contact met ons op.

direct contact
dietist Intoleran

voedingsintoleranties

Lees meer over de verschillende voedingsintoleranties

lactose-intolerantie

Lactose is een bepaald type suiker dat onder meer voorkomt in melk en andere zuivelproducten. Daarom wordt lactose ook wel ‘melksuiker’ genoemd. Lactose wordt normaal…

fructose-intolerantie

Fructose, ook wel fruitsuiker genoemd, is een type suiker dat voornamelijk voorkomt in verschillende soorten fruit, groente, honing en bewerkte voedingsmiddelen. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt fructose…

FODMAP

FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen. FODMAP’s zijn koolhydraten (sachariden) die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en daarom…

fructanen- en galactanenintolerantie

Fructanen en galactanen zijn lange koolhydraatketens van zo’n 3 tot 9 koolhydraatmoleculen. Fructanen noemen we ook wel fructo-oligosachariden (FOS) en galactanen galacto-oligosachariden (GOS). Oligosachariden behoren…

histamine-intolerantie

Histamine is een stofje dat een belangrijke rol speelt bij een groot aantal processen in ons lichaam. Zoals bijvoorbeeld bij ons slaap-waakritme en bij de…

zetmeel- en sucrose-intolerantie

Zetmeel en sucrose zijn allebei koolhydraten en komen vaak in grote hoeveelheden voor in onze voeding. Sucrose is een disacharide die uit twee aan elkaar…

doe de voedingsintolerantie check!

doe de check

het verhaal van Melinda

”Ik liep tegen 100 muren tegelijk op, maar heb inmiddels ontdekt hoe ik weer (grotendeels) zonder buikpijn kan functioneren”

Melinda beschrijft haar zoektocht naar een oplossing voor haar darmproblemen. Wie weet kan haar verhaal jou ook helpen in je zoektocht!

bestel een proefmonster

wil je weten of onze producten iets voor jou zijn?

lactase drops – proefmonster 2 ml

2,50

Lactase druppels voor het lactosevrij maken van melk en zuivelproducten. Ideaal voor lactosevrij koken en bakken.

lactase

DAO plus – proefmonster 5 capsules

histamine intolerantie
3,00

Capsules met het enzym Diamine Oxidase (DAO), vitamine C en Quercetine. DAO plus is compleet en effectief

DAO & cozidase

starchway – proefmonster 5 capsules

zetmeel en sucrose intolerantie
2,50

Capsules met de enzymen Invertase en Gluco-Amylase

starchway

fibractase forte – proefmonster 5 capsules

fructanen en galactanen intolerantie
3,50

Capsules met het enzym Alpha Galactosidase

fibractase forte

quatrase forte – proefmonster 5 capsules

FODMAP intolerantie
4,50

Capsules met vier verschillende enzymen voor de vertering van diverse FODMAP’s zoals lactose. Ideaal voor grote hoeveelheden FODMAP’s.

quatrase forte

lactase 20.000 – proefmonster 5 breektabletten

lactase intolerantie
2,50

Hoogst gedoseerde lactase tablet. Ideaal als je erg gevoelig bent voor lactose of bij het verteren van grote hoeveelheden lactose uit de voeding.

lactase

The product has been added to your cart View cart →