×

spijsverteringsenzymen

Spijsverteringsenzymen spelen een rol in de spijsvertering. Hoewel duidelijk is dat ze helpen bij de spijsvertering, kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat de rol van een spijsverteringsenzym is in het spijsverteringsproces. Hier volgt een kort overzicht van wat spijsverteringsenzymen zijn, hoe ze in verband staan met intoleranties, en hoe enzymen in supplementvorm mensen met voedingsintoleranties kunnen helpen om bijvoorbeeld darmklachten te voorkomen.

Spijsverteringsenzymen zijn bepaalde stofjes die een taak hebben in ons lichaam, specifiek in onze spijsvertering. Het zijn eiwitten die op natuurlijke wijze in het lichaam worden aangemaakt. Deze eiwitten hebben een specifieke functie: ze helpen je voedsel af te breken.

Verschillende enzymen breken verschillende voedingsmiddelen af en worden op verschillende plaatsen in het spijsverteringskanaal aangemaakt. Dit begint met de mond, waar enzymen worden vrijgegeven en geactiveerd in je speeksel. Meer enzymen nemen deel aan het proces in gebieden zoals de maag en de darmen. In de dunne darm vindt het grootste deel van de afbraak en vertering plaats.

Een enzym werkt volgens het sleutel-slot principe, zoals ook hieronder afgebeeld. Het enzym werkt als een sleutel, die alleen in een bepaald slot past: namelijk de voedingsstof. Zo past het enzym lactase alleen op lactose, waarna lactose wordt gesplitst in glucose en galactose. Een enzym kent dus eigenlijk maar 1 taak en kan verder geen schade aanrichten in het lichaam.

het sleutel-slot principe

Er zijn veel verschillende enzymen die het lichaam moet produceren. Deze helpen bij het afbreken van een groot aantal verschillende voedingsstoffen, zoals lactose, fructose, fructanen, galactanen, zetmeel, sacharose en histamine.

Een tekort aan een enzym kan leiden tot een voedingsintolerantie. Dit is iets anders dan een voedselallergie. Die laatste is het gevolg van een reactie van je immuunsysteem en kan erg gevaarlijk zijn. Het eerste is gewoon een onvermogen om voedsel volledig af te breken in je spijsverteringsstelsel. Dit is meestal niet gevaarlijk, maar kan erg oncomfortabel zijn.

Bij een intolerantie is er dus specifiek een probleem met de afbraak, vaak door een tekort aan een bepaald enzym. Zo is er bij een lactose-intolerantie bijvoorbeeld een tekort aan het lactase-enzym: het enzym verantwoordelijk voor de afbraak van lactose. Hierbij wordt lactose niet of niet voldoende afgebroken, met vervelende darmklachten tot gevolg.

Enzymen in supplementvorm, zoals capsules, druppels of tabletten, kunnen mensen met een voedingsintolerantie helpen om problematische producten alsnog goed te kunnen verteren.

Supplementen voor voedingsintoleranties zijn ontworpen om de lichaamseigen enzymen te ondersteunen en hen te helpen hun werk te doen. Wanneer een problematisch stuk voedsel in het spijsverteringsstelsel terechtkomt, levert het supplement de enzymen die het lichaam mogelijk mist om het goed af te breken. Dit vermindert de symptomen van een voedselintolerantie, zoals een opgeblazen gevoel of winderigheid.

Na inname van het supplement werken de enzymen gedurende 30 tot 45 minuten door je spijsverteringsstelsel te vullen met een extra dosis van een enzym waaraan het normaal gesproken ontbreekt.

wij helpen je graag op weg

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

direct contact
The product has been added to your cart View cart →