×

histamine

histamine

Histamine is een biogeen amine (natuurlijk eiwit) die betrokken is bij een aantal processen in het lichaam. Zo speelt histamine een rol in het maag-darm kanaal, het centrale zenuwstelsel, longen, slaapsysteem en het afweersysteem. Histamine wordt grotendeels opgeslagen in mestcellen. Mestcellen zijn gespecialiseerde cellen die zich bevinden in weefsels die in contact staan met de buitenwereld zoals huid, longen en maag-darm stelsel.

Bij allergische reacties wordt histamine vrijgemaakt. Ook geneesmiddelen kunnen ervoor zorgen dat histamine vrijgemaakt wordt. Ook komt histamine voor in de hersenen waar het een rol speelt bij het doorgeven van signalen (neurotransmitter). Histamine is onder andere betrokken bij het slaap-waak ritme. Vandaar ook dat sommige middelen tegen hooikoorts (antihistaminica) duf maken. Een overmaat leidt er juist toe dat men zeer waakzaam en alert blijft met slapeloosheid als gevolg. Histamine is betrokken bij veel meer processen zoals o.a. de productie van maagzuur, de diameter en doorlaatbaarheid van de bloedvaten (bloeddruk) en verhoging van de adrenaline (opgejaagd gevoel).

Histamine is niet alleen belangrijk voor mensen maar ook voor dieren en planten. Vandaar dat histamine van nature voorkomt in zowel plantaardige als dierlijke voeding. Ook heeft voeding die bewerkt is een duidelijk hoger histamine gehalte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kant en klaar maaltijden, kaas, ham, worst en (gerookte) vis. Omdat histamine ontstaat bij bedervings-processen heeft voeding die al even ligt ook een verhoogd histamine gehalte. Helaas wordt de stof niet afgebroken tijdens koken hierdoor zal het histamine gehalte (bijna) niet veranderen.

Maar ook bewerkte dranken zoals wijn (met name mousserende) en (alcoholvrij) bier kun je beter laten staan als je gevoelig bent voor histamine. Naast dat deze dranken histamine bevatten, maken zij ook histamine vrij in het lichaam.

Onthoud twee belangrijke algemeenheden:

  • In verse producten zit minder histamine dan in bewerkte of oudere producten.
  • Bewerkte producten bevatten meer histamine dan onbewerkte producten.

onze producten

DAO plus – 50 capsules

histamine intolerantie
31,50

Capsules met het enzym Diamine Oxidase (DAO), vitamine C en Quercetine. DAO plus is compleet en effectief

DAO & cozidase

DAO mini – dispenser 60 tabletten

histamine intolerantie
31,50

Tabletten met het enzym Diamine Oxidase (DAO). DAO mini is puur en efficiënt

DAO & cozidase

fructase – 36 capsules

fructose intolerantie
23,50

Capsules met het enzym Xylose Isomerase

fructase

quatrase forte – 36 capsules

FODMAP intolerantie
37,95

Capsules met vier verschillende enzymen voor de vertering van diverse FODMAP’s zoals lactose. Ideaal voor grote hoeveelheden FODMAP’s.

quatrase forte

starchway – 50 capsules

zetmeel en sucrose intolerantie
22,50

Capsules met de enzymen Invertase en Gluco-Amylase

starchway

fibractase forte – 36 capsules

fructanen en galactanen intolerantie
29,95

Capsules met het enzym Alpha Galactosidase

fibractase forte

lactase 20.000 – 50 breektabletten

Lactose intolerantie
24,95

Hoogst gedoseerde lactase tablet. Ideaal als je erg gevoelig bent voor lactose of bij het verteren van grote hoeveelheden lactose uit de voeding.

lactase

wij helpen je graag op weg

Heb je vragen over onze producten? Neem dan contact met ons op. Een van onze diëtisten zal je helpen om te kiezen welk supplement het beste bij jou past.

direct contact
The product has been added to your cart View cart →