×

fructanen

fructanen

Fructanen behoren tot de FODMAP oligosachariden. Oligosachariden zijn meervoudige koolhydraten die zijn opgebouwd uit 3 tot 9 enkelvoudige koolhydraten. Oftewel grote ketens van suikers. Voor de volledigheid: deze zijn opgebouwd uit meerdere fructose moleculen met één sacharose molecuul. Een andere naam voor fructanen is fructo-oligosachariden.

Fructanen worden niet opgenomen in ons lichaam, maar verlaten na het passeren van de maag, de dunne darm en de dikke darm het lichaam in de vorm van ontlasting. Ons lichaam kan de koolhydraatketens van de fructanen niet ‘in stukjes knippen’ met enzymen, waardoor het niet door de darmwand heen in het lichaam kan worden opgenomen. Fructanen worden hierdoor getransporteerd naar de dikke darm, kunnen hier vocht aantrekken en worden hier gefermenteerd door de darmbacteriën, hierbij komen gassen en zuren vrij.

Het bijzondere is dat in principe niemand fructanen af kan breken. Het verschil is alleen dat de darmen van de ene persoon hier veel heftiger op reageren dan de darmen van de andere persoon. Hierdoor heeft niet iedereen klachten van fructanen.

Fructanen komen voor in bepaalde soorten fruit, groente en graanproducten. Een aantal voorbeelden van producten die veel fructanen bevatten zijn: knoflook, ui, artisjok, asperges, tarwe, dadels, prei, cashewnoten, pistache noten, en spliterwten.

Gluten staan er om bekend dat zij veel problemen kunnen veroorzaken. Coeliakie is de ziekte waarbij gluten een rol spelen. Coeliakie is een auto-immuun ziekte die geactiveerd wordt door het innemen van gluten bevattende voeding. Gluten zitten in tarwe. Ook fructanen zitten in tarwe. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat als je reageert op tarwe dat je gelijk aan gluten denkt. Maar fructanen zitten in nog veel meer dingen, denk aan uien, knoflook, bonen en prei. Mensen die geen gluten verdragen kunnen deze twee groentes wel eten, omdat er geen gluten in zitten. Mensen die gevoelig zijn voor fructanen kunnen deze groentes niet eten zonder klachten te ervaren.

Maar hoe kan het dan dat glutenvrij eten mij minder klachten geeft bij een fructanen intolerantie? Glutenvrije producten bevatten geen tarwe en hierdoor minder fructanen. Vaak wordt bijvoorbeeld Spelt als tarwe vervanger gebruikt en naast dat ze minder gluten bevat, bevatten ze ook minder fructanen. Door dat je hierdoor minder fructanen binnen krijgt, zal je minder klachten ervaren.

onze producten

quatrase forte – 36 capsules

FODMAP intolerantie
37,95

Capsules met vier verschillende enzymen voor de vertering van diverse FODMAP’s zoals lactose. Ideaal voor grote hoeveelheden FODMAP’s.

quatrase forte

fibractase forte – 36 capsules

fructanen en galactanen intolerantie
29,95

Capsules met het enzym Alpha Galactosidase

fibractase forte

lactase 20.000 – 50 breektabletten

Lactose intolerantie
24,95

Hoogst gedoseerde lactase tablet. Ideaal als je erg gevoelig bent voor lactose of bij het verteren van grote hoeveelheden lactose uit de voeding.

lactase

fructase – 36 capsules

fructose intolerantie
23,50

Capsules met het enzym Xylose Isomerase

fructase

once a day

26,95

Meest gemakkelijke oplossing voor lactose intolerantie: slechts 1 capsule per dag. Ook ideaal voor bijvoorbeeld een vakantie of voor kinderen.

lactase

wij helpen je graag op weg

Heb je vragen over onze producten? Neem dan contact met ons op. Een van onze diëtisten zal je helpen om te kiezen welk supplement het beste bij jou past.

direct contact
The product has been added to your cart View cart →