×

chronische diarree

Diarree is een dunne, waterige ontlasting. Binnen diarree zijn er twee verschillende vormen mogelijk, acute diarree en chronische diarree. Acute diarree ontstaat plotseling en gaat vanzelf binnen een paar dagen weer over. Chronische diarree is diarree die langer dan drie weken aanhoudt. Bij diarree is de ontlasting vaak meerdere keren per dag waterig. Het ophouden van de ontlasting gaat moeilijk of zelfs helemaal niet. Daarnaast heeft de waterige ontlasting vaak een andere kleur en geur dan de normale ontlasting.

Naast diarree kunnen ook andere klachten optreden zoals bijvoorbeeld:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Koorts
  • Buikpijn
  • Buikkrampen

Worden de klachten ernstig, heeft u bijvoorbeeld hoge koorts of hevige buikpijn, raadpleeg dan altijd een arts.

Reizigersdiarree is een bijzondere vorm van diarree en ontstaat door slechte hygiëne omstandigheden. Bijvoorbeeld op vakantie in het buitenland waar de hygiëne minder goed is. Om reizigersdiarree te voorkomen is het belangrijk om bijvoorbeeld te informeren of je het water uit de kraan kan drinken in het land waar je verblijft. Voor meer tips om reizigersdiarree te voorkomen kun je contact opnemen met de GGD. 

Chronische diarree kan veel verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je een aantal van de meest voorkomende oorzaken van chronische diarree.

Als diarree langere tijd aanhoudt dan kan de huisarts aanraden om onderzoek naar de ontlasting te doen. Na dit aanvullend onderzoek kan de diagnose ‘chronische diarree’ gesteld worden.

De behandeling van chronische diarree is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer de onderliggende oorzaak behandeld wordt, dan zullen de diarree klachten minder worden. Alleen in sommige uitzonderlijke gevallen zullen langdurig diarree-remmers worden voorgeschreven. 

Er zijn een aantal dingen die kunnen helpen bij diarree:

  • Drink voldoende. Drink minimaal 2-3 liter per dag. Bij diarree verlies je veel vocht, al het vocht wat je verliest moet je ook weer aanvullen.
  • Probeer normaal te blijven eten. Blijf het liefste normaal eten, en kies het liefste ook voor vezelrijke producten zoals volkorenproducten, fruit en groente. Vezels onttrekt vocht uit de ontlasting waardoor de ontlasting dikker wordt.

Verder zijn de dieetoplossingen afhankelijk van de oorzaak van de chronische diarree. Heb je bijvoorbeeld last van het prikkelbare darm syndroom (PDS) of een voedingsintolerantie, dan kun je hiervoor een passende (dieet)oplossing zoeken.

Mocht je na het aanpassen van je dieet, bijvoorbeeld door voldoende te drinken en voldoende vezels nog steeds veel last blijven houden van de diarree, neem dan contact op met een arts of bijvoorbeeld een diëtist.

Wanneer een voedingsintolerantie de oorzaak van chronische diarree is en je weet voor welke voedingsbestanddelen je intolerant bent, dan kun je supplementen met spijsverteringsenzymen gebruiken. Deze helpen je om de bestanddelen in voeding waarvoor je intolerant bent, alsnog goed te verteren. 

Voor de meeste intoleranties zijn er supplementen op de markt. De supplementen zijn er in verschillende soorten, maten en doseringen. Er zijn ook combinatiesupplementen die meerdere enzymen bevatten die je kunt gebruiken als je last van verschillende intoleranties hebt.

wij helpen je graag op weg

Heb je vragen? Bijvoorbeeld over chronische diarree? Neem dan gerust contact met ons op.

direct contact
dietist Intoleran

onze producten

lactase 20.000 – 50 breektabletten

Lactose intolerantie
24,95

Hoogst gedoseerde lactase tablet. Ideaal als je erg gevoelig bent voor lactose of bij het verteren van grote hoeveelheden lactose uit de voeding.

lactase

quatrase forte – 36 capsules

FODMAP intolerantie
37,95

Capsules met vier verschillende enzymen voor de vertering van diverse FODMAP’s zoals lactose. Ideaal voor grote hoeveelheden FODMAP’s.

quatrase forte

fibractase forte – 36 capsules

fructanen en galactanen intolerantie
29,95

Capsules met het enzym Alpha Galactosidase

fibractase forte

fructase – 36 capsules

fructose intolerantie
23,50

Capsules met het enzym Xylose Isomerase

fructase

DAO plus – 50 capsules

histamine intolerantie
31,50

Capsules met het enzym Diamine Oxidase (DAO), vitamine C en Quercetine. DAO plus is compleet en effectief

DAO & cozidase

doe de voedingsintolerantie check!

doe de check
The product has been added to your cart View cart →