×

wat zijn FODMAPs? (en hoe ga je er mee om?)

Bij Intoleran hebben we meerdere supplementen met spijsverteringsenzymen die kunnen helpen bij verschillende voedingsintoleranties, waaronder lactose intolerantie. Met onze supplementen kan iedereen weer genieten van eten!

Onze supplementen helpen echter niet alleen bij verschillende voedingsintoleranties, maar kunnen ook worden ingezet bij het prikkelbare darm syndroom (PDS). PDS is een darmaandoening, waarbij sprake is van een verstoorde darmfunctie en waarbij vervelende buikklachten kunnen ontstaan.

Een van de meest effectieve manieren om grip op je PDS te krijgen is het FODMAP-dieet. Het FODMAP dieet is een dieet wat speciaal ontwikkeld is om de klachten bij PDS onder controle te krijgen.  

waar staat FODMAP voor?

Het acroniem FODMAP staat voor:

  • Fermenteerbare: onverteerde koolhydraten worden in de dikke darm gefermenteerd door darmbacteriën.
  • Oligosachariden: fructanen en galactanen, deze komen onder andere voor in tarwe, knoflook, ui en peulvruchten.
  • Disachariden: lactose uit melk, kaas en andere zuivelproducten.
  • Monosachariden: fructose uit honing, maïssiropen met een hoog fructosegehalte, en bepaalde vruchten zoals appels.
  • And (en)
  • Polyolen: Mannitol en Sorbitol, die beide worden gebruikt als kunstmatige zoetstoffen, maar ook in sommige vruchten en groenten.

wat zijn FODMAPs?

FODMAPs zijn fermenteerbare (slecht verteerbare) korte-keten koolhydraten (ook wel suikers genoemd). Deze koolhydraten worden in het lichaam niet goed of niet volledig verteerd. Dit kan bij iedereen voorkomen, bij mensen met PDS maar ook bij mensen met een normale spijsvertering.

FODMAPs worden niet verteerd in de dunne darm, in plaats hiervan trekken ze water aan terwijl ze getransporteerd worden naar de dikke darm. Eenmaal in de dikke darm worden de FODMAPs door darmbacteriën gefermenteerd. Hierdoor ontstaat gas, wat klachten zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid kan veroorzaken. Deze klachten ontstaan vooral bij mensen met gevoelige darmen en PDS.

Het ontstaan van deze vervelende PDS-gerelateerde klachten heeft geleid tot de ontwikkeling van het FODMAP dieet. Het doel van dit dieet is om uit te zoeken welke FODMAPs klachten veroorzaken en op deze manier de klachten beter onder controle te kunnen krijgen.

hoe werken Intoleran producten en het FODMAP-dieet samen?

Onze Intoleran producten zijn gecertificeerd door de Monash University. De Monash University is een Universiteit in Australië, deze universiteit heeft het FODMAP-dieet ontwikkeld. Hoewel onze producten supplementen zijn een geen voedingsmiddelen, gaan ze wel goed samen met het FODMAP-dieet.

Wanneer je na het volgen van het FODMAP dieet low FODMAP eet om klachten van PDS onder controle te houden, kunnen de Intoleran supplementen in bijzondere situaties helpen.

Zo kan je bijvoorbeeld thuis zo veel mogelijk low FODMAP eten en producten kiezen die goed binnen je dieet passen. Maar als je bijvoorbeeld een feestje hebt, met vrienden afspreekt of ergens een kopje koffie drinkt, weet je niet precies wat er in het voedsel zit wat je wordt aangeboden.

Intoleran biedt supplementen die juist in deze situaties erg handig zijn. Onze supplementen bevatten enzymen die gericht zijn op specifieke intoleranties, waarvan veel een directe relatie hebben met het FODMAP dieet. Deze enzymen helpen om ingrediënten die in het spijsverteringsstelsel anders moeilijk verteerd zouden worden nu wel goed af te breken.

Door je low FODMAP voedingspatroon te combineren met Intoleran producten, kun je dagelijks voedsel keuzes maken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de gevolgen voor je darmen. De combinatie van een dieet op maat en gebruik van onze Intoleran producten geeft bij PDS weer een gevoel van rust, zowel voor je darmen als voor je dagelijkse activiteiten.  

enjoy food again

The product has been added to your cart View cart →