×
'0

Intoleran België

bestel een proefmonster
'0

ervaringsverhaal: Melinda

ervaring prikkelbaar darm syndroom

PDS na studie in het buitenland
Hi, ik ben Melinda. Een altijd enthousiaste, vrolijke Achterhoeker. Ik werk als corporate communicatiemedewerker, freelance copywriter en ik ben oprichter van Fodmappers Concept. Op het moment van schrijven heb ik al ruim 3 jaar de diagnose PDS. Een diagnose die ik in het begin maar lastig vond. Want wat is PDS nou precies? Zoveel mensen hebben toch last van een prikkelbare darm? En wat is de oplossing ervoor? Ik liep tegen 100 muren tegelijk op, maar heb inmiddels ontdekt hoe ik weer (grotendeels) zonder buikpijn kan functioneren.

Ander eetpatroon in Italië
Ik was zo’n geluksvogel die voor haar studie een half jaar in het buitenland mocht zijn. Italië welteverstaan. Het land waar ik al sinds mijn jonge jaren gek op was. Was het niet om de schitterende natuur en gezellige dorpjes, dan wel om het lekkere eten. Italiaans stond echt met stipt op één. Voor pizza en pasta kon je me altijd al wakker maken.

Toen ik daar studeerde kon ik dan ook maar moeilijk nee zeggen tegen al die lekkernijen. In eerste instantie voelde ik mijn lichaam slechts veranderen doordat ik kilo’s aankwam. Pas later kreeg ik meer ongemakken. Ik kon soms dagenlang niet naar de WC. En dan moest ik weer tien keer per dag. Ik werd steeds vermoeider en merkte dat mijn klachten verergerden. Maar pas toen mijn ouders kwamen en schrokken van mijn gezondheid, trok ik aan de bel.

Onderzoeken in het ziekenhuis
Omdat in onze familie veel Crohn & darmkanker voorkomt, werd ik in het ziekenhuis snel serieus genomen. Dat vond ik ontzettend fijn. De MDL-arts wilde direct alles uitsluiten, dus ik kreeg een coloscopie en CT-scan. Gelukkig was op beiden niks geks te zien. Maar waar kwam die extreme buikpijn dan vandaan? En die vermoeidheid? 

Doordat ze niks konden vinden, kreeg ik de diagnose PDS. Chronische buikpijn. En eigenlijk was daarmee de kous af. Maar ik wilde natuurlijk graag beter worden. Of me in ieder geval beter voelen! In overleg met de arts startte ik daarom het Fodmap Dieet. Dat gaf me in de eerste weken al enorm veel verlichting. Toen ik later ook medicijnen ging gebruiken, voelde ik me sinds lange tijd weer écht fit.

Huidig eetpatroon
Door het Fodmap Dieet en het gebruik van Mebeverine & Magnesium Hydroxine kan ik nu grotendeels klachtenvrij door het leven. Maar het aanpassen van mijn voeding vond ik maar lastig. Ik ben een echte lekkerbek en lustte sowieso al weinig. Dat ik nu ook bijna niks meer mocht van wat ik wél lekker vond, was lastig. Ik heb vooral heel veel gehad aan de recepten van Karlijn’s Kitchen en het Kookboek voor een Rustige Buik.

Pas later ontdekte ik de quatrase tabletten van Intoleran. En ik ben eerlijk: ik zou willen dat ik die vanaf het begin al kende! Daardoor kan ik soms toch nog genieten van die pizza of pasta, thuis of als ik uit eten ga. Twee tabletjes neem ik vaak in per gang, zodat ik zeker weet dat ik geen klachten krijg. Maar ook gebruik ik wel eens lactase druppels om producten met lactose, lactosevrij te maken. Dat is vooral handig bij mascarpone bijvoorbeeld. Kortom: door de supplementen van Intoleran kan ik mijn zorgen en strikte dieet wat vaker loslaten. En die rust, dat gun ik iedereen!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Melinda-ijs.jpg