×
'0

Intoleran België

bestel een proefmonster
'0

ervaringsverhaal: Karlijn

klachtenvrij eten

Hi, ik ben Karlijn! Ik ben 29 jaar oud, woon in de buurt van Eindhoven en ik ben eigenaar van Karlijn’s Kitchen. Een receptenblog voor mensen met intoleranties. 

Ik ben dol op lekker eten, maar ik kan al zo’n 10 jaar niet meer alles eten wat ik wil. Rond mijn twintigste had ik steeds last van buikklachten. Ik ging naar de dokter en er werd een lactose-intolerantie vastgesteld. 

Ik paste mijn dieet aan en ging lactose-arm eten. Helaas zorgde dat er niet voor dat al mijn klachten verdwenen. In 2012 ging ik een jaar in het buitenland studeren, in Istanbul, en daar at ik een jaar lang allerlei dingen die ik normaal niet at en ook een stukje ongezonder. In die periode werden mijn klachten alleen maar erger.

Bij thuiskomst liet ik meerdere onderzoeken doen en toen werd het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) vastgesteld. Ik werd op pad gestuurd met het advies: aan PDS is niet zoveel te doen, maar probeer maar veel vezels en genoeg groente en fruit te eten. 

In 2014 kwam ik in aanraking met het FODMAP dieet. Dit klonk als dé oplossing voor mijn klachten. Ik ging het dieet volgen en mijn klachten werden direct een stuk minder. 

Nu, 7 jaar later, ben ik nog steeds niet geheel klachtenvrij. Ik heb het FODMAP dieet namelijk té lang strikt gevolgd en dat is niet de bedoeling. Ik kreeg mijn klachten niet geheel onder controle en daardoor ben ik te lang in de eliminatiefase van het dieet blijven zitten. 

Daarom ben ik nu nog steeds bezig om mijn darmen stapje voor stapje sterker en gezonder te maken. Dit doe ik door te focussen op voldoende vezels eten uit verschillende soorten producten (fruit, groente, granen, zaden, noten etc) en te zorgen voor voldoende afwisseling in mijn dieet. Zo hoop ik langzaam mijn klachten verder te verminderen. 

Mijn klachten zijn al wel stukken minder dan voor ik begon met het FODMAP dieet. Ik heb minder vaak last en ik weet een stuk beter wat mijn belangrijkste triggers zijn. Die vermijd ik zoveel mogelijk. 

Buiten de deur en op vakantie eten is met dit soort intoleranties wel een stuk lastiger en op dat soort momenten klachten vermijden ook. Maar daar helpen de supplementen van Intoleran mij enorm bij. 

Toen ik een paar jaar lactose-arm at, kwam ik de supplementen van Intoleran (toen nog Disolut) tegen. Ik had al wel eens wat lactase tabletten geprobeerd van andere merken, maar die hielpen niet goed. Achteraf was dat omdat ik lactase tabletten gebruikte die niet sterk genoeg waren.

Intoleran had supplementen in hoge doseringen en die werkten wél! Als ik simpelweg een pilletje extra nam of een supplement met een hogere dosering kreeg ik ineens geen klachten meer. Dolgelukkig was ik dat ik weer eens gewoon een ijsje kon eten of een cappuccino kon drinken, zonder buikpijn te krijgen of dure lactosevrije producten te hoeven kopen. 

Nog blijer was ik toen Intoleran ook supplementen voor verschillende FODMAPs aan begon te bieden. Ik kan namelijk ook helemaal niet goed tegen fructose en tegen fructanen en galactanen. 

Fructose zorgt bij mij voor enorme vermoeidheid, een hele opgeblazen buik en vaak urenlang achter elkaar op de wc zitten. Het was al een paar keer voorgekomen dat ik in een restaurant per ongeluk iets had binnengekregen waar fructose in zat en daar had ik dan dagenlang last van. 

Nu neem ik, als ik in een restaurant niet 100% zeker weet dat er geen fructose in een gerecht zit, gewoon een intoleran supplement in en dan heb ik nergens last van. Dat geeft zoveel rust! 

Als ik thuis ben probeer ik de FODMAPs waar ik niet goed tegen kan en lactose zoveel mogelijk te vermijden of lactosevrije producten te gebruiken. Maar buiten de deur vind ik de supplementen van Intoleran echte lifesavers.

Ik neem als ik uiteten of op vakantie ga altijd een voorraadje fibractase, fructase en lactase supplementen (voor lactose) mee. Ik probeer mijn maaltijden dan nog steeds zo low FODMAP mogelijk samen te stellen, maar het is fijn om voor de zekerheid een pilletje in te kunnen nemen. Daarmee worden eventuele klachten beperkt. 

Heel af en toe gebruik ik ze ook wel eens om gewoon te genieten van een product dat ik normaal nooit zonder buikpijn kan eten, zoals een spread met een beetje knoflook erin, een vers croissantje of ander lekker broodje. 

Sinds een paar jaar gebruik ik ook regelmatig voor langere periodes once-a-day capsules. Bijvoorbeeld in de vakantieperiode. Ik neem dan dagelijks een once-a-day capsule in en dan hoef ik de hele dag niet meer na te denken over lactose. Geweldig is dat! 

Als je aan een heleboel FODMAPs tegelijk moet denken, is het super fijn als je een van die groepen even kunt vergeten. Daar helpen deze supplementen mij mee. 

(Tekst loop verder onder de foto)

Mijn tips voor leven met een intolerantie

Ter afsluiting van deze blog geef ik je graag nog mijn beste tips voor leven met een intolerantie mee. Na 10 jaar leven met intoleranties heb ik wel een aantal dingen die ik eerder had willen weten. 

Ga je het low FODMAP dieet volgen? Zorg dan voor begeleiding van een goede FODMAP-gespecialiseerde diëtist. Je wilt voorkomen dat je te lang in de eliminatiefase van het dieet blijft hangen en te lang heel beperkt blijft eten. Een goede diëtist kan daarbij helpen. 

Vertel mensen in je omgeving over je klachten. Leg duidelijk uit aan je vrienden en familie waar je intolerant voor bent en wat dat betekent. Ik ben altijd heel open geweest over mijn dieet en ik merk nu dat ik enorm veel begrip en support krijg uit mijn omgeving. Mijn vrienden en familie zijn altijd bereid om mee te denken en maken zelfs low FODMAP maaltijden voor me als ik op bezoek kom. Dat is zó waardevol! 

Gebruik supplementen voor etentjes en op vakantie. De supplementen van Intoleran zijn enorm fijn om buiten de deur eten en op vakantie gaan net wat relaxter te maken. Probeer ze eerst thuis uit, zodat je weet hoeveel supplementen je nodig hebt. Dan kom je op vakantie niet voor verrassingen te staan.